Meillä on melkein aina muutama oksa leikkokukkia olohuoneen pöydällä, mielestäni kukat viimeistelevät kodin. Tuntuu että ilman kukkia koti on jotenkin tyhjä, ehkä se on vaan tottumiskysymys tai sitten se johtuu siitä että meillä on aika neutraalin värinen koti. Kukilla ja niiden väreillä saa vaihtelevuutta yleisilmeeseen.
Ostan ainoastaan niitä edullisia ja kestävämpiä lajikkeita ja tietysti sesongin mukaan myöskin. Yleensä ostan kukat viikonlopuksi ja ne kestävätkin sitten ainakin seuraavaan viikkoon, tai jopa pidempään, kukasta riippuen.
Tänä syksynä keksin laittaa hortensian oksia maljakkoon. Vakio-kukkakaupassani sitä ei ole ollut myynnissä leikkokukkana vaikka monessa paikassa niin taitaa olla. Ostin alkusyksystä ulos terassille ison ruukkuhortensian ja kun ilmat viilenivät leikkasin siitä oksia maljakkoon. Osa niistä on kestänyt jopa yli kolme viikkoa kauniina maljakossa. Totesin että saan hortensian pysymään maljakossa paremmin hengissä kuin ruukussa, niinpä ostin nyt uuden vihreän sellaisen ja tein samalla tavalla. Ruukussa hortensia on aika vaativa kukka, täytyy muistaa pitää tasaisen kosteana koko ajan. 
Kaikille leikkokukille pitää muistaa vaihtaa vedet noin kahden päivän välein ja leikata uusi imupinta, näin ne säilyvät pidempään.
Kukkia viikonloppuunne!
———-
Vi har nästan alltid några snittblommor på vardagsrumsbordet, tycker att blommorna gör helheten i hemmet. Känns så tomt utan blommor, kanske det bara är en vanefråga eller också kan det bero på att då vi har en ganska neutral färgskala hemma så kan man med hjälp blommorna och deras färg ändra på helhetsintrycket. Köper alltid bara några stycken av de billigaste och mest hållbara blomsorterna och förstås efter säsong. Oftast köper jag blommor till veckoslutet och de håller sen till nästa vecka eller till och med längre, beroende på blomman.
Den här hösten kom jag på att sätta stjälkar av hortensia i vas. I den blombutik var jag oftast handlar mina blommor har dom inte sålt snitthortensia, fast den är rätt vanlig har jag förstått. Alldeles i början av hösten köpte jag en stor krukhortensia att ha ute på terassen, och då det blev kyligare väder så klippte jag av stjälkarna och tog in dem i vas. En del av dem har hållit sig fina i över tre veckor. Konstaterade att jag lyckas bättre med hortensian i vas än i kruka så jag köpte nu en grön sådan och gjorde på samma sätt. I kruka är hortensian en rätt krävande blomma eftersom den behöver jämn fukt hela tiden.
Med alla snittblommor behöver man bara komma ihåg att byta vatten med ungefär två dagars mellanrum och skära en ny snittyta, så håller dom längre.

Blommigt veckoslut!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.