Sunnuntai heipat!
Viikonlopuissa on parasta rauhalliset aamut ilman aikatauluja ja silloin on myös mukava syödä vähän erilaisempi aamiainen kuin arkena. Olen nyt muutaman kerran tehnyt meille näitä sämpylöitä ja ajattelin jakaa ohjeen täälläkin, vaikka se ehkä monelle onkin jo tuttu. Parasta näissä sämpylöissä on rapea kuori ja pehmeä sisus. Plussaa on myös se että taikinan voi tehdä edeltävänä iltana jääkaappiin kohoamaan ja sitten vaan aamulla paistaa tuoreita sämpylöitä aamupalapöytään.
Rapeakuoriset sämpylät
7,5 dl vettä
25-30 g tuorehiivaa 
(tai 1,5 pss kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä, itse tein kuivahiivalla)
1,5 rkl suolaa (en laittanut itse ihan niin paljon)
Sekoita hiiva ja suola veteen, lisää jauhot isolla lusikalla/kauhalla ja sekoita.
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (itse laitoin ruishiutaleita)
n. 10 dl vehnäjauhoja
Taikinaa ei tarvitse vaivata vaan sekoitus puuhaarukalla riittää ja taikina jää hieman löysäksi. Peitä kulho liinalla tai leivinpaperilla ja laita se jääkaappin yöksi kohoamaan. Lusikoi taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja huiskuta päälle vähän jauhoja sekä tee sämpylöihin ristiviilto. Paista 230C asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Rauhallista sunnuntaita.
———-
Hej söndag!
Det bästa med veckoslut är lugna och sköna morgnar utan tidtabeller och då är det också roligt att göra i ordning en lite annorlundare frukost än vid vardagen. Jag har nu några gånger gjort dessa goda semlor åt oss och tänkte dela med mig av receptet, fast det kanske är bekant för många redan. Det bästa med semlorna är att dom får en frasig yta och är mjuka inuti. Extra plus är också att degen är så enkel, man kan göra den kvällen innan och ställa den i kylskåpet och jäsa till följande morgon, då det bara är att grädda semlorna till frukostbordet.
Receptet är av Sikke Sumari.
Frasiga semlor
7,5 dl vatten
25-30 g färsk jäst
(eller 1,5 påse torrjäst och då skall vattnet vara varmt, använde själv torrjäst)
1,5 msk salt (själv använde jag en litet mindre mängd)
Blanda jästen och saltet i vattnet, tillsätt mjölen med en stor slev.
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl fullkornsmjöl (jag använde rågflingor)
ca. 10 dl vetemjöl
Degen behövs inte knådas utan det räcker med att man rör om den med en slev eller trägaffel. Degen blir lös i konsistensen. Täck skålen med en kökshandduk eller ett bakplåtspapper och ställ den i kylskåpet för att jäsa under natten. Sätt upp degen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Strö över litet mjöl och skär ett kryss i semlorna. Grädda dom sedan i 230C i ca.30 minuter.
Ha en skön söndag.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.