Sain mukavalta Hetkiä Maalla – blogilta haasteen kertoa meidän perheen sisustustyönjaosta, kiitos siitä. Tartuin mielelläni haasteeseen ja vastaan nyt siis seitsemään kysymykseen siitä miten meidän perheessä nämä sisustusjutut hoituvat. Otin itselleni myös vapauden kääntää kysymykset ruotsiksi.

Fick en utmaning av den trevliga bloggen Hetkiä Maalla, tack för det. Utmaningen går ut på att svara på sju frågor om hur inredningsjobben fördelas i vårt hushåll. Tog glatt tag i utmaningen så här följer svaren på frågorna. Utmaningen är ursprungligen på finska, men tog mig friheten att översätta frågorna också till svenska.

1. Osallistuuko puolisosi sisustuksen suunnitteluun?

Hän ei varsinaiseen suunnitteluun juurikaan osallistu mutta toteutuksiin kylläkin. Minä olen meillä se joka suunnittelee ja ideoi (ehkä joskus jopa liiankin paljon miehen mielestä…) Yhdessä me kuitenkin aina keskustelemme asioista ja mieheni osallistuu maalausprojekteihin, taulujen ripustamiseen jne. Hän on myös kätevä käsistään ja pihamme kaikki ulkorakennukset ja terassit ovat hänen kätensä töitä. Koti on meille molemmille hyvin tärkeä paikka ja arvostamme että kodista pidetään huolta ja että se on viihtyisä kaikille sen asukkaille.

1. Deltar din sambo/make i att planera inredningen?

Han deltar just inte i själva planeringen men nog i att förverkliga planerna. Hos oss är det jag som gör den mesta planeringen och får ideérna (kanske t.om. alltför ofta enligt maken…) Vi diskuterar alltid tillsammans om planerna/ideérna och han deltar i målningsprojekt, att hänga upp saker på väggarna osv. Han är mycket duktig och händig så alla våra utebyggnader och terasser är gjorda av honom. Hemmet är en mycket viktig plats för oss båda, vi värdesätter att man tar hand om hemmet och att det är trivsamt för oss alla som bor här.
2. Jos vastasit ei: toivoisitko puolison osallistuvan enemmän kodin sisustukseen? Ja jos toivot, miten haluaisit hänen osallistuvan?

Hän osallistuu oikein sopivasti tällä hetkellä. Joskus jotkut ideat vaativat hieman kypsyttelyä, mutta en muista että hän olisi mistään vielä kieltäytynyt sisustuksen suhteen.

2. Om du svarade nej, skulle du önska att din sambo/make deltog mer i inredningen av hemmet? Om du önskar det, så på vilket sätt borde han/hon delta?

Han deltar alldeles lagom mycket för tillfället. Ibland kan endel projekt kräva lite mer tid att få mogna, men kan inte minnas att han skulle ha avstått från något gällande inredningen.

3. Eroaako makunne toisistaan?

Ei kai se juuri eroa koska ei ole tullut mitään sanomista siitä toinen toisillemme. Minulle on myös tärkeätä että miehen maku ja läsnäolo näkyy sisustuksessa, eli en voisi kuvitella että tekisin kodistamme kermakakun prinsessaväreillä ja pitsillä, luulen myös että silloin miehenikin sanoisi vastaan.

3. Skiljer det på er inredningssmak?

Inte skiljer den väl sig eftersom det inte blivit någon diskussion om saken varken från den ena eller den andra. För mig är det också viktigt att mannen och hans smak syns i inredningen, kunde inte tänka mig att göra vårt hem till en gräddbakelse i prinsessfärger, tror att då skulle nog också mannen säga emot.

4. Riitelettekö sisustusratkaisuista?


En muista että olisimme koskaan riidelleet niistä asioista.

4. Bråkar ni om inredningslösningarna?

Kan inte minnas att vi någonsin skulle ha bråkat om sådana saker.
5. Teettekö kotiin tulevat hankinnat yhdessä, vai erikseen?

Suuremmat hankinnat kuten esim. huonekalut teemme yhdessä mutta pitkälti minun ehdottamista vaihtoehdoista. Pienemmät hankinnat kuten tyynynpäällisiä, kynttiläkippoja jne. teen aivan itsekseni enkä niistä kysele mieheltä. Voi olla ettei hän aina edes huomaa niitä hankintoja (ei ainakaan heti) mutta silti hän arvostaa että kotimme on viihtyisä ja että esim. jouluksi koti koristellaan jne. Mies tietää makuni aika hyvin ja aina minun syntymäpäiväksi ja jouluksi hän käy itsenäisesti sisustuskaupoissa lahjaostoksilla, muuten hän ei taida sisustuskaupoissa pyöriä.

5. Gör ni inköpen till hemmet tillsammans, eller skilt för sig?

Större inköp som t.ex. möbler gör vi tillsammans, men nog oftast på basen av mina förslag. Mindre inköp som kuddfodral, ljuslyktor mm. gör jag alldeles för mig själv utan att ens fråga mannens åsikt. Tror att han inte ens alla gånger lägger märke till sådana saker (inte direkt i alla fall) men han värdesätter ändå det och tycker om att hemmet är trivsamt och att det dekoreras till jul osv. Mannen känner min smak rätt så bra och alltid till min födelsedag eller jul så går han på egenhand på gåvouppköp i inredningsbutiker, annars så bryr han sig inte så mycket om att gå i inredningsbutiker.


6. Kuinka paljon kompromisseja teette yhteisen kodin sisustuksen eteen? Ja kumpi joustaa enemmän?

Kai niitä kompromisseja puolin ja toisin tehdään, mies on enemmän kiinnostunut tekniikasta kuin minä, ja kyllä hän on saanut virittää kaiuttimia ym. Onneksi olemme molemmat yhtä pikkutarkkoja viimeistelyn suhteen niin tiedän ettei hän jättäisi johtoja roikkumaan mistä sattuu jne. Ja hän tietää että minulla on pettämätön silmä katsomaan onko asiat kiinnitetty suoraan, joten työt on tehtävä huolellisesti 🙂 Joskus hän myös vitsailee sohvatyynyistä, että saako sohvalle nyt istua kun tyynyjä on rivissä niin paljon.

6. Hur mycket kompromisser gör ni för det gemensamma hemmets inredning? Och vem får ge med sig mer?

Nog gör vi väl båda kompromisser och kommer emot varandra i de sakerna också. Mannen har ett större intresse för teknik än vad jag har, men han får nog lägga upp högtalare osv. Som tur är vi båda lika noggranna med att slutresultatet skall vara snyggt så jag kan lita på att han inte lämnar ledningar att hänga var som helst osv. Han är också mycket medveten om att mitt öga ser direkt om något är snett, så han vet att jobbet ska göras ordentligt 🙂 Ibland brukar han också på skämt fråga om man får sätta sig i soffan då där är så många kuddar på rad.
7. Miltä puolisosi koti näytti silloin, kun ensimmäistä kertaa vierailit siellä? Tuliko välittömästi sellainen olo että tämä oli tässä, vai mietitkö hiovasi puolison maun paremmaksi/toisenlaiseksi?

Tätä täytyisi varmaan kysyä mieheltäni koska kun tapasimme niin minä asuin omassa asunnossa ja hän vielä vanhempiensa luona. Mutta en usko että kumpikaan olisi sellaiseen asiaan edes kiinnittänyt silloin huomiota. En kyllä koskaan voisi pelkän sisustusmaun perusteella perustaa ihmissuhteita, vaan kyllä ne ovat muut asiat ja arvot jotka ovat tärkeämpiä tutustuessa toiseen ihmiseen. Muutettuamme ensimmäiseen yhteiseen kotiimme aloimme sisustamaan sitä molempien näköiseksi ja yhteiseksi kodiksi.

7. Hur såg det ut hemma hos din blivande sambo/make då du första gången var på visit där? Tänkte du att det här var här nu eller att du ska försöka finslipa/ändra/förbättra den andras smak?

Det här borde man fråga av min man för då vi träffades var det jag som bodde för mig själv och han ännu hos sina föräldrar. Men jag tror inte att det är något som varken han eller jag skulle ha tänkt på då vi träffades. Kunde aldrig tänka mig att bygga en relation på basen av inredningssmak, det är nog andra saker och värderingar som är viktigare då man träffar en ny människa. Efter att vi flyttat till vårt första gemensamma hem började vi sakta inreda det till ett hem för oss båda i bådas smak.

Olipa mukavat ja ajatuksia herättävät kysymykset, oikein hyvä pysähtyä pohtimaan näitä asioita. Vaikka äkkiä ajatellen ne käsittelevät ”vaan” sisustusta niin ne kertovat kuitenkin aika paljon muutakin parisuhteesta ja persoonallisuudesta. Monesti ehkä pidetään sisustamista naisten juttuna ja joskus saattaa olla että mies jää ihan taka-alalle näissä asioissa, ja joissakin tapauksissa se saatta olla taas päinvastoin. Eli aina on hyvä muistaa sitä toista osapuolta ja hänen mielipidettä/makua, toisin sanoen siis, aina tulee huomioida toinen toisiaan, asiassa kun asiassa.

Haaste on pyörinyt jo niin monessa blogissa että valitsen tällä kertaa olla haastamatta ketään uutta tähän, mutta haasteen saa vapaasti napata itselleen jos siltä tuntuu.

———-

Det var trevliga frågor som väckte många tankar, riktigt bra att ibland stanna upp och fundera på de här sakerna också. Fort tänker man att det är frågor som gäller ”bara” inredning men dom berättar trots allt ganska mycket mer om parförhållandet och personligheten. Ofta tänker man att inredning är något som kvinnorna mest sysslar med och i många fall kan det hända att mannen faktiskt glöms bort totalt, och andra fall kan det igen vara alldeles tvärtom. Det är alltså alltid viktigt att komma ihåg att ömsesidigt ta varandra i beaktande, oavsett vad saken än gäller.

Utmaningen har cirkulerat i de flesta bloggar så jag väljer att inte utmana någon den här gången, men om någon vill och känner för det så är det fritt fram att ta sig an utmaningen.

2 Comments on “SISUSTUSTYÖNJAKO | HUR VI INREDER

  1. Tämä on niin hauska haaste, näitä on ilo lukea! 🙂

    Pääsin vihdoin tänne blogiisi asti. 🙂 Pitänyt monena päivänä tulla, mutta aina jäänyt. Parempi myöhään kun ei milloinkaan 🙂

    Seija / Stella Vanilja

  2. Ihanaa että löysit tänne <3 tervetuloa :) Näin se välillä on, aika rientää ja tuntuu että nyt keväällä on niin paljon muuta mikä vie ajan.

    Nämä haasteet ovat tosi kivoja ja mukavia lukea myös muiden 🙂 mukavaa vaihtelua.

    Toivotan sinulle ihanaa ja aurinkoista perjantaita sekä alkavaa viikonloppua!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.