JOULUPERINNE: JOULURUOKA | JULTRADITION: JULMATEN

 Nyt on joulu jo niin lähellä että on aika pikkuhiljaa siirtyä keittiön puolelle valmistamaan jouluruokia. Näin saaristolaisena kalat ovat tietysti ne kaikista tärkeimmät joulupöydässä, pärjäisin melkein kokonaan pelkästään juuri sillä kalapöydällä, mutta kyllähän kinkku sekä muutamat laatikot kuuluvat jouluun nekin.

—————-

Nu börjar julen vara så pass nära att det så småningom börjar vara dags att ställa sig i köket för att förbereda julmaten. Här i skärgården är naturligtvis fiskbordet det allra viktigaste och jag skulle gott och väl klara mig nästan enbart med det, men visst hör ju skinkan och några lådor till julen de också.

 Itse olen pienestä pitäen tottunut palvikinkkuun jouluna joten uunikinkku ei ole minun suurinta herkkua vaikka toki sitä syön. Lapsuudessa muistan kuinka isä aina suolasi kinkun itse ja sitten se meni naapurin miehelle savustettavaksi. Nykyään isä savustaa kinkut itse ja meidän kinkku onkin tänään ollut koko päivän isän savustusuunissa, tuskin maltan odottaa että saa maistaa siitä sen ensimmäisen palan.

————–

Själv är jag uppvuxen med rökt skinka till julen så ungsskinkan är inte min största favorit, även om jag nog äter det också. Pappa saltade alltid själv skinkan då jag var liten och sedan åkte den in i grannens rökugn. Nuförtiden röker pappa själv skinkorna och just idag så har vår skinka fått spendera dagen i pappas rökugn, kan knappt vänta tills man får smaka den första skivan.

 Mieheni joka söi ainoastaan kalapuikkoja kun tavattiin syö nyt myös kaikenlaisia kaloja hyvällä ruokahalulla ja valmistammekin aina nykyään omat sillimme jouluksi. Mielestäni se on niin ihanaa yhdessä suunnitella ja valmistaa sitä omaa joulupöytää. Resepti silliin löytyy täältä. Alla sama resepti meidän omalla variaatiolla.

Suvisilli

1 pkt matjessillifileitä
2 dl creme fraichea
0,5 dl majoneesia
1 rkl sinappia
1 nippu ruohosipulia
2 punasipulia varsineen tai 1 iso tavallinen punasipuli
1-2 valkosipulin kynttä

1. Valuta sillipalat liemestä ja pilko ne paloiksi saksilla.
2. Sekoita creme fraiche ja majoneesi keskenään. Lisää sinappi, pilkottu ruohosipuli, punasipuli ja valkosipuli sekä sillipalat. Itse lisään myös pilkotun sipulin suoraan seokseen. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja anna seoksen maustua hetken ennen tarjoilua. Kaada tarjoiluastiaan.

————

Maken som endast åt fiskpinnar då vi träffades äter nu också alla sorters fisk med god aptit och vi brukar tillsammans laga våra egna sillar. Tycker det är så mysigt att tillsammans planera och förbereda det egna julbordet. Det här sillreceptet hittas här. Skriver här under samma recept men med vår egen variation som vi brukar göra.

Sill

1 pkt matjes-sillfiléer
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
1 msk senap
1 knippe gräslök
2 rödlökar med skaft eller 1 stor vanlig rödlök
1-2 klyftor vitlök

1. Låt sillen rinna av och klipp den i passliga bitar.
2. Blanda creme fraiche och majonäs. Tillsätt senapen, den hackade gräslöken, rödlöken och vitlöken samt sillbitarna. Krydda med lite svartpeppar. Häll upp sillen i ett serveringskärl. Låt sillen smaksätta sig en stund innan servering.

 Huomenna on vuorossa ruokakauppareissu ja vielä pitäisi päättää joulun jälkiruoka, löytyy liian monta hyvää vaihtoehtoa. Jotain kevyempää, raikasta sekä kylmää, luulen että luotan siihen yhdistelmään tänäkin vuonna.

Mukavaa iltaa!

————–

Imorgon är det dags för det stora matuppköpet inför jul och jag har inte ännu bestämt mig för vilken dessert jag ska göra, finns för många bra alternativ. Något lättare, fräscht och kallt, tror jag litar på den kombinationen även i år.

Trevlig kväll!

Kommentoi