—————-
Nu börjar julen vara så pass nära att det så småningom börjar vara dags att ställa sig i köket för att förbereda julmaten. Här i skärgården är naturligtvis fiskbordet det allra viktigaste och jag skulle gott och väl klara mig nästan enbart med det, men visst hör ju skinkan och några lådor till julen de också.
————–
Själv är jag uppvuxen med rökt skinka till julen så ungsskinkan är inte min största favorit, även om jag nog äter det också. Pappa saltade alltid själv skinkan då jag var liten och sedan åkte den in i grannens rökugn. Nuförtiden röker pappa själv skinkorna och just idag så har vår skinka fått spendera dagen i pappas rökugn, kan knappt vänta tills man får smaka den första skivan.
Suvisilli
1 pkt matjessillifileitä
2 dl creme fraichea
0,5 dl majoneesia
1 rkl sinappia
1 nippu ruohosipulia
2 punasipulia varsineen tai 1 iso tavallinen punasipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1. Valuta sillipalat liemestä ja pilko ne paloiksi saksilla.
2. Sekoita creme fraiche ja majoneesi keskenään. Lisää sinappi, pilkottu ruohosipuli, punasipuli ja valkosipuli sekä sillipalat. Itse lisään myös pilkotun sipulin suoraan seokseen. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja anna seoksen maustua hetken ennen tarjoilua. Kaada tarjoiluastiaan.
————
Maken som endast åt fiskpinnar då vi träffades äter nu också alla sorters fisk med god aptit och vi brukar tillsammans laga våra egna sillar. Tycker det är så mysigt att tillsammans planera och förbereda det egna julbordet. Det här sillreceptet hittas här. Skriver här under samma recept men med vår egen variation som vi brukar göra.
Sill
1 pkt matjes-sillfiléer
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
1 msk senap
1 knippe gräslök
2 rödlökar med skaft eller 1 stor vanlig rödlök
1-2 klyftor vitlök
1. Låt sillen rinna av och klipp den i passliga bitar.
2. Blanda creme fraiche och majonäs. Tillsätt senapen, den hackade gräslöken, rödlöken och vitlöken samt sillbitarna. Krydda med lite svartpeppar. Häll upp sillen i ett serveringskärl. Låt sillen smaksätta sig en stund innan servering.
Mukavaa iltaa!
————–
Imorgon är det dags för det stora matuppköpet inför jul och jag har inte ännu bestämt mig för vilken dessert jag ska göra, finns för många bra alternativ. Något lättare, fräscht och kallt, tror jag litar på den kombinationen även i år.
Trevlig kväll!