RAPARPERIMEHU | RABARBERSAFT

Sunnuntaina sain niin paljon raparperia että siitä riitti muutamaan pullolliseen mehuakin. Raparperimehu kuuluu ehdottomasti kesään, hennon kauniilla vaaleanpunaisella värillään ja raikkaalla maullaan.
Itse olen vuosia tehnyt raparperimehuni suosikkini Leila Lindholmin alla olevalla ohjeella.

————
På söndagen fick jag så mycket rabarber att det räckte till några flaskor rabarbersaft också. Den vackert rosa och fräscha rabarbersaften hör sommaren till.
Själv har jag i flera år kokat min saft enligt favoriten Leila Lindholms recept som ni hittar här nedanför.

 Raparperimehu
1kg raparperia
1,5 l vettä
5 dl sokeria
2 kpl sitruunan mehut
(2 tl sitruunahappoa)
1. Huuhtele ja paloittele raparperit. Keitä ne vedessä noin 15 minuuttia. Älä hämmennä sillä silloin mehusta tulee sameaa. 
2. Siivilöi mehu ja heitä raparperin loput pois.
3. Kiehauta mehu uudelleen sokerin ja sitruunamehun (sekä sitruunahapon) kanssa. Itse jätän aina sitruunahapon pois ja laitan ainoastaan sitruunamehua.
4. Anna mehun jäähtyä ja pullota se puhtaisiin pulloihin. Täytä pullot ylös asti ja sulje ne hyvin.
5. Säilytä kylmässä ja sekoita oman maun mukaan, sekoitussuhde noin 1+4.
Alkuperäinen ohje löytyy Leila Lindholmin kirjasta ”Pala kakkua”.
Itse siis jätän aina pois tuon sitruunahapon ja ainakin minulla mehu on toiminut hyvin ilman sitäkin. Kannattaa seurata mehun säilyvyyttä, hirveän kauan se ei välttämättä säily, mutta meillä se hupenee yleensä aika nopeasti joten meillä ei ole vaarana että se pääsee vanhenemaan.

Rabarbersaft

1 kg rabarber
1,5 l vatten
5 dl socker
Saft av 2 citroner
(2 tsk citronsyra)
1. Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka rabarbern med vattnet i ca. 15 minuter, rör inte om för då blir saften grumlig.
2. Sila saften och släng rabarberresterna.
3. Koka upp saften igen tillsammans med sockret och citronsaften (och citronsyran). Själv brukar jag lämna bort citronsyran, jag lägger i endast med citronsaften.
4. Låt saften svalna och häll upp den i rena flaskor, fyll dem ända upp och tillslut dem väl.
5. Förvaras kallt och spädes ut efter smak, cirka 1+4. 
Det ursprungliga receptet finns i Leila Lindholms bok ”A piece of cake”.
Själv lämnar jag alltså alltid bort citronsyran och tycker saften fungerar bra även utan det. Saften håller kanske inte sig så länge så det är skäl att följa med den lite. Hos oss brukar den gå åt rätt fort så här har den aldrig hunnit bli gammal.

Ohjeesta tulee noin kaksi pullollista mehua ja tämän helpommaksi tai nopeammaksi mehun keittäminen tuskin voi enää mennä. 
Kesäistä torstaita!
————
Det blir ungefär två flaskor saft av receptet. Mycket lättare eller snabbare kan saftkoket knappast bli än det här.
Somrig torsdag till er!

6 thoughts on “RAPARPERIMEHU | RABARBERSAFT

Kommentoi