Pääsiäinen on melkein täällä joten aloitetaan viikko pienellä pääsiäisaskartelulla. Itse suosin myös näin pääsiäisenä mieluiten hillityn värisiä koristeita ja kukkia sekä mahdollisimman luonnonmukaisia juttuja. Toki tyttären tekemät koristeet saavat joka vuosi kunniapaikan mutta yleisilme on yleensä aika hillitty. Tänä vuonna on erityisesti ollut pinnalla itse värjätyt kananmunat luonnonmukaisilla menetelmillä. Joten pakkohan meidänkin oli näitä kokeilla.

————

Påsken är nästan här nu så vi börjar veckan med ett litet påskpyssel. Själv föredrar jag även så här vid påsk neutrala färger och helst naturliga pynt. Självklart får dotterns pyssel ta hedersplatsen här hemma men för övrigt så är det ganska sparsamt dekorerat med blommor och lite fjädrar. I år är det extra populärt att färga ägg med naturliga metoder och också vi behövde ju testa lite på det.

 Ruskean sävyiset munat on värjätty sipulilla ja siniset punakaalilla. Jotenkin aivan uskomatonta miten upeat värit voikaan saada aikaiseksi niinkin yksinkertaisella menetelmällä ja materiaaleilla. Etenkin nuo sinisävyiset ovat meidän perheessä saaneet eniten kehuja ja ihmetystä aikaiseksi. Googlettamalla löytää paljon ohjeita, itse tein näin

n. 1 l vettä
n. 500 g punakaalia (siniset munat)
tai
n. 3 kämmenellistä sipulinkuoria (ruskeat munat)
(itse käytin sekä puna- että keltasipuleita kuorineen sekaisin)

1 tl suolaa
pieni loraus valkoviinietikkaa

Pilko kaali tai sipulit kuorineen ja keitä ne suolatussa vedessä noin 10 minuuttia. Suola auttaa värin irrottamisessa. Anna jäähtyä hetken jotta kaikki väri irtoaa kaalista/sipuleista ja siivilöi sitten pois kaalit/sipulit. Lisää pieni loraus valkoviinietikkaa nesteeseen. Valkoviinietikka auttaa väriä tarttumaan kananmunaan. Upota keitetyt kananmunat nesteeseen. Värin voimakkuus riippuu siitä miten kauan kananmunaa pidetään nesteessä. Vaaleammat ovat olleet vain muutaman minuutin ja nuo kaikista voimakkaamman väriset jopa yön yli. Jos pidät yön yli, astia on hyvä nostaa kylmään ettei keitetty kananmuna mene pilalle huoneenlämmössä.

————

Äggen i de bruna nyanserna är färgade med lök och de blåa med rödkål. Alldeles otroligt hur fina färger man kan få så enkla och naturliga råvaror. Speciellt de blåa äggen har beundrats mest här hemma hos oss. Man hittar många olika instruktioner genom att googla, själv gjorde jag så här.

ca. 1 l vatten
ca. 500 g rödkål (blåa ägg)
eller
ca. 3 nävar lökskal (bruna ägg)
(själv blandade jag röd- och gullök, både skal o lök)
1 tsk salt
 en skvätt vitvinvinäger

Skär upp kålen eller lökskalen och koka den i saltat vatten ca. 10 min. Saltet hjälper att dra ut färgen ur råvaran. Låt vätskan stå och svalna och sila sedan bort kålen/lökskalen. Häll i vitvinvinägern som hjälper att färgen fastnar bättre på ägget. Lägg i de kokta äggen i vätskan. Färgen beror på hur länge äggen får ligga i vätskan, de allra ljusaste har varit i någon minut och de mörkaste äggen över natten till och med. Om du låter dem ligga över natten kan du behöva ställa in kärlet i kylen så de kokta äggen inte far illa.

Joko olette aloittaneet pääsiäiskoristelut? Täällä olen itse flunssaisena sohvalla peiton alla joten koristelut ovat vielä tekemättä mutta ehtiihän tässä vielä. Mikä lie kevätflunssa, eilen illalla alkoi kropassa tuntumaan ja nyt nenä on aivan tukossa ja kurkkua kutittaa.

Mukavaa iltaa!

————

Har ni redan börjat påskpynta? Själv ligger jag förkyld under täcket så här har vi inga påskpynt framme ännu men vi hinner ju gott ännu. Någon vårförkylning antar jag, igår kväll började de kännas i hela kroppen och varje muskel och nu är jag alldeles täppt i näsan och det kittlar i halsen.

Trevlig kväll!

4 Comments on “VÄRJÄTYT KANANMUNAT | FÄRGADE ÄGG

  1. Vitsi että niistä tuli todella upeita 😍 todella kivan näköisiä ja kuvat ovat 💛

    Tahtoisin ehdottomasti ryhtyä samaan, mutta meillä allergian vuoksi vältellään munia niin nyt ihastelen näitä 😍

    Parantumista sinne! ❤

  2. Tuli kyllä tosi kivat värit. Voi, harmi kun siellä on allergiaa mutta onneksi löytyy paljon muita upeita koristeita myöskin <3

    Lämmin kiitos <3 Täällä edelleen flunssaista menoa.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.