PARAS KESÄKAKKU | GODASTE SOMMARTÅRTAN

Tänään meillä on juhlittu kesän perinteistä mansikkakakku-päivää, eli suvun naisten nimipäivää. Aamulla vielä ajattelin ettei tänä vuonna kahveja juoda ulkona sillä kun muu Suomi on tuntunut paistattelevan helteisessä kesäsäässä täällä etelärannikolla olemme värjötelleet tuulessa ja reilussa kymmenessä asteessa. Mutta niin vain se vihdoinkin kirkastui täälläkin ja ulkona terassilla pystyi kahvittelemaan. 
Mielestäni paras kesäkakku syntyy rapeasta marengista, itsetehdystä lemoncurdista, kermasta ja mansikoista. Ajattelinkin nyt jakaa ohjeen jolla teen lemoncurdin, en muista olenko aikaisemmin sitä tänne kirjoittanut joten se tulee nyt joka tapauksessa. Muistan että joku sitä pyysi joskus ainakin.
————
Idag har vi firat sommarens traditionella jordgubbstårta-dag när vi firat damernas namnsdag i släkten. Ännu på morgonen tänkte jag att i år blir det nog inget kaffe ute på terassen eftersom vi här på södra kusten haft blåst och endast lite på tio grader varmt medan resten av Finland tycks ha fått njuta av värmebölja. Men så klarnade det upp och solen kom fram även här så vi kunde sitta ute och dricka kaffet trots allt.
Tycker att den bästa sommartårtan består av frasig maräng, hemlagad lemoncurd, vispad grädde och jordgubbar. Tänkte nu dela med mig av receptet på lemoncurden, kan inte minnas om jag har skrivit det hit tidigare så här kommer det nu i alla fall. Vill minnas att någon frågade efter det någon gång.
Lemoncurd

3 sitruunaa
1,5 dl sokeria
50 g voita
2 rkl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
1. Pese sitruunat ja kuivaa huolellisesti. Raasta kolmen sitruunan kuoret ja sekoita ne kahden sitruunan mehuun. Keitä ne yhdessä sokerin ja voin kanssa.
2. Siivilöi neste kun se on kiehunut.
3. Sekoita maissitärkkelys kolmannen sitruunan mehuun ja sekoita ne kuumaan siivilöityyn nesteeseen.
4. Vatkaa munat ja sekoita ne nesteeseen.
5. Laita kattila takaisin liedelle ja kiehauta kunnes neste sakenee koko ajan vatkaten. 
5. Kaada valmis lemoncurdi puhtaaseen kulhoon tai purkkiin ja anna jäähtyä.
Alkuperäinen ohje on Leila Lindhomin A piece of cake kirjasta.

Marenkipohja 

4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl maissitärkkelystä

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokerit ja lopuksi valkoviinietikka ja maissitärkkelys. Paista pohjia noin 1,5 tuntia 125 asteessa. Jätä ne vielä uuniin hetkeksi kuivumaan uuniluukku raollaan. Tästä ohjeesta sain yhden suuremman ja yhden pienemmän pohjalevyn.

Lemoncurd
3 citroner
1,5 dl socker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
1. Tvätta och torka citronerna väl. Blanda rivet skal från tre citroner med saften från två. Koka upp med socker och smör.
2. Sila vätskan.
3. Blanda majsstärkelsen med saften från den tredje citronen och rör ner den i den varma vätskan.
4. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan.
5. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
6. Häll över krämen i en ren skål eller burk och låt svalna.
Ursprungliga receptet kommer ur Leila Lindholms bok A piece of cake.
Marängbotten

4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk majsstärkelse
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret och till slut vitvinsvinägern samt majsstärkelsen. Grädda bottnen i 125 grader i ca. 1,5 timmar. Lämna bottnen ännu en stund i ugnen med ugnsluckan på glänt för att torka.
 Nyt ulos illan kastelukierrokselle. Kukatkin kaipaavat jo kovasti lämpöä ja aurinkoa. Tuoksuherneet ja muut eivät oikein jaksa kasvaa tässä kylmyydessä.
Mukavaa uutta alkavaa viikkoa!
————
Nu ut på kvällens vattningsrunda. Också blommorna saknar sol och värme. Luktärterna verkar inte orka växa i denna kyliga sommar alls.
Trevlig ny vecka!

6 thoughts on “PARAS KESÄKAKKU | GODASTE SOMMARTÅRTAN

  1. Ihanan näköinen kakku, millä ohjeella teit marengit., vai luinko ohjeen huolimattomasti🍓🍋🍃

Kommentoi