8Q0A1265

Viime viikonloppuna juhlittiin tyttären syntymäpäivää. Meidän syksyn lapsi. Jälleen voi vaan ihmetellä mihin nämä vuodet oikein katoavat. Minun vauvastani on kasvanut ihana nuori neiti. Silloin 12 vuotta sitten oli muistaakseni melkein ihan yhtä pitkä ja lämmin kesä, sekä alkusyksy, kuin tänäkin vuonna. Kokeilin jotain aivan uutta täytettä täytekakkuun ja se oli niin hyvää että ajattelin jakaa ohjeen täälläkin.

———

Förra veckoslutet firade vi dotterns födelsedag. Höstdagjämningens barn. Igen en gång kan jag undra vart åren riktigt försvinner. Minns att det var en nästan lika lång och varm sommar, samt höst, då för 12 år sedan. Prövade en alldeles ny fyllning i tårtan och det var så gott att jag tänkte dela med mig av receptet även här.

8Q0A1376

8Q0A1248

8Q0A1373

Mustikkacurd

200g pakastemustikoita

1 dl hillosokeria

1 kananmunan keltuainen

50 g voita

Kiehauta mustikat kattilassa ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri ja keltuainen kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen n. 5-8 minuuttia kunnes seos sakenee. Nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä hieman. Vatkaa joukkoon kuutioitu voi. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.

Täyte ja kuorrute

150 g voita

250 g (n. 5 dl) tomusokeria

1 rasia (200g) vaniljatuorejuustoa

Vaahdota voi ja puolet tomusokerista. Lisää tuorejuusto joukkoon muutamassa erässä. Lisää loput tomusokerista ja vatkaa kunnes kreemi on kuohkeaa ja kiiltävää. Huom. Älä vatkaa liikaa tai liian kovalla teholla.

Levitä mustikkatahna ja osa kuorrutteesta kakkukerroksien väliin ja peitä kakku lopulla kuorrutekreemillä.

Alkuperäinen ohje löytyy Valion sivuilta. Itse tein ihan tavallisen kakkupohjan ja se toimi oikein hyvin yhdessä täytteiden kanssa. Tosin tein sen virheen että vatkasin vahingossa tuon kreemin liian voimakkaasti joten se leikkasi. Eli sain siis tehdä uuden joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Ja itseasiassa unohdin kiireessä myös voin mustikkatahnasta, mutta ei sitä mielestäni huomannut maussa juurikaan. Minun kakustani ei nyt ehkä tullut kovinkaan kaunista mutta olen tosi huono näissä täytekakuissa. Kuitenkin tästä kakusta tuli tasaisin minkä olen koskaan saanut aikaan. Yleensä kakkuni ovat kallellaan sinne sun tänne.

———

Blåbärscurd

200 g frysta blåbär

1 dl syltsocker

1 äggula

50 g smör

Koka upp blåbären i en kastrull och mosa dem med en stavmixer. Tillsätt syltsockret och äggulan. Rör om hela tiden och låt den sakta koka i ca. 5-8 minuter tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan och låt svalna en stund. Vispa ner det tärnade smöret och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Fyllning och ”frosting” utanpå kakan

150 g smör

250 g (ca. 5dl) pudersocker

200 g vaniljfärskost

Vispa ihop smöret och hälften av pudersockret. Tillsätt färskosten litet i gången och till sist resten av pudersockret. Vispa tills det är en luftig och litet glansig massa. Obs. Vispa inte med för hög hastighet eller för länge.

Bred ut lager av blåbärscurden och frostingen mellan tårtbottnen och garnera kakan med resten av frostingen.

Ursprungliga receptet hittade jag på Valio`s sidor. Jag gjorde ett helt vanligt tårtbotten och det fungerade fint med det tycker jag. Första gången vispade jag frostingen allt för mycket så den skar sig, så det lönar sig se att se upp med den. Och för att vara ärlig så glömde jag även bort smöret från blåbärscurden, men tycker att jag märkte inte av det i smaken. Min kaka blev nu inte den allra vackraste precis för jag är verkligen dålig på att göra tårtor. Den här blev i alla fall den allra jämnaste som jag någonsin åstadkommit. Oftast brukar mina tårtor luta hitåt och ditåt.

8Q0A1257

8Q0A1381

kakku

Ulkona puhaltaa kunnon syysmyräkkä ja vettä sataa vaakasuunnassa. Syksy on siis täällä mutta onhan se jotenkin ihanaa. Luonto vaihtaa hiljalleen kauniit ruskan sävyt ylleen. Takassa palaa taas iltaisin tulet ja villasukat on otettu käyttöön.

Ihanaa keskiviikkoa!

———

Idag är det höstrusk med hård vind och regn som kommer vågrätt. Hösten är här men nog är det ganska härligt på sitt sätt. Naturen övergår sakta i varma höstfärger och allt ser så fint ut. Om kvällarna sprakar det igen i kakelugnen och yllesockorna har tagits i bruk.

Ha en härlig onsdag!

 

2 Comments on “MUSTIKKAINEN TÄYTEKAKKU | FYLLD KAKA MED BLÅBÄR

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.